05.08.2014.

HLEB KAO MAFINI




Danasnji hleb sam pravila na ovaj nacin, samo iz radoznalosti da vidim kakav ukus se dobije kada se stavi mnogo vrsta brasna i semenki. Nisam merila u grame pojedinacno, nego sam izmerila sve ukupno pre nego sam pocela da dodajem vode. Mase je bilo 710gr a vode je stalo tacno 1 litar. 

- 1litar vode
- sok od jednog limuna
- 1 pecivo prasak
- 100ml ulje (hladno cedjeno)
- 1 kasicica suvog bosiljka
- 1 kasika krupno naseckane golice (seme budeve)
- 1 kasika seme suncokreta
- 3 kasike mleveni lan
- 2 kasike psyllium
- 1 kasika quinoa
+ 1 kasika teff brasna
+ 1 kasika kamut brasna
+ 1 kasika brasna crne heljde
+ 1 kasika tamnog razanog brasna
+ 1 kasika brasna od spelte
+ 1 kasika fifa brasna
- 2 kasike pecenog crnog luka
+ 1 kasika bademovog brasna
- 1 kasikica himalajske soli

Brasno sipati punu velikom kasikom za supu.  

Jednostavno sam sve osim vode pomesala, ukljucila stoni mikser na sporu brzinu i dodavala polako vodu da dobijem masu ali guscu dosta od mase za palacinke. Sacekala nekih pola sata da brasna upiju potrebnu kolicinu tecnosti i posle dodala jos vode da masa bude gustine koja tesko spada sa kasike.

Pekla sam u silikonske modle za mafine ali i u kalupe za hleb kao tanku pogacu. Stavila sam u hladnu rernu i ukljucila na 210C. Nisam bas gledala na vreme, ali mislim da se peklo negde 30' Uglavnom pekla sam dok se nije lepilo za cackalicu kad zabodem po sredini mafina.

Vi mozete da upotrebite i samo jednu vrstu brasnu, nebitno je, a psyllium mozete da izostavite i umesto njega dodate 2 kasike ovsenih mekinja.



6 коментара:

  1. Odusevljava me entuzijazam I svaka cast Ani na idejama, I uopste celom konceptu upoznavanja svih nas. Ja zivim u Americi I pola tih stvari recimo za ove mufine ne mogu da pronadjem I ono sto sam pronasla je bilo dosta skupo. Jel ova dijeta - Dijeta Bogatih

    ОдговориИзбриши
    Одговори

    1. Živim u Kanadi i uopšte nisam bogata. Verovatno bi bilo skupo kada bi trebali odjednom sve da kupite. Nabavljam namirnice u prodavnici na merenje. Inače ne morate da koristite sve ove vrste brašna, dovoljno vam je da imate 2-3 vrste i to je skroz OK. Profesionalni kuvar sam i normalno je da u mojoj kuhinji budu zastupljene sve ove vrste brašna, žitarica, semenki...
      Vi uvek možete da pojednostavite svaki recept... ako zatreba pomoć uvek ću vam rado pomoći.
      Pozdrav i sve najbolje vam želim.

      Избриши
  2. Dobar dan..Ovo sto ste vi uradili je zaista jedna vrsta vodilje.Jos uvek nisam sela i podrobno sve procitala ali svakako da cu to uraditi cim pre.Mene zanima,da li se umesto bademovog mleka moze koristiti druga vrsta tecnosti za mafine(voda recimo)?Unapred zahvalna Dragana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dragana hvala Vam na pohvalama. Uvek se obradujem kada sam nekom od pomoći.
      Što s etiče tečnosti za spemanje testa, svakako da možete da koristite običnu vodu ili mineralnu vodu.
      Pozdrav i ako bilo šta bude bilo nejasno slobodno pitajte

      Избриши
    2. Interesuje me da li moze isti dorucak svaki dan i .....zivim na selu i malo je tesko pronaci sve sto sam vidjala po jelovnicima ne netu......jaja su mi skroz ok ali da li smeju svaki dan

      Избриши
    3. Ivana hvala sto me citas.
      Ne moze svaki dan isti dorucak. Moras ukljuciti i meso. Belanca mozes neograniceno ali zumanca mozes max 8 nedeljno. Ako nemas problema sa holesterolom mozes i vise.
      Sto se tice povrca uklopi se sa tim sto imas od dozvoljenog. Posto kazes da si na selu onda mozes da nabavis mesne proizvode domace kobasice, pecenice, kulen... Mozes sir sama da napravis od domaceg mleka.
      Nije dobro da jedes samo jaja jer nedostajace ti i drugi nutritijenti. Takodje kada je jednolicna ishrana dolazi do intolerancije na istu hranu pa nema rezultata ocekivanih.
      Pozdrav i srecno

      Избриши