11.09.2014.

KRMENADLA U LUKU


-4 parceta lepog krtog mesa
(da moze da stane u serpu lepo)
-4 glavice plavog luka
-2-3 cesnja bela luka
-vrlo malo ulja za dinstanje luka
-so, biber, iseckan vlasac

Luk plavi iseci na kockice ili na rebra (kako ko voli i kako mu je lakse). U posudu u kojoj ce se dinstati usuti malo dozvoljenog ulja i dinstati lukac. Posoliti ga i na laganoj vatri ga dinstati da ne zagori. Drzati ga poklopljenog da ne isparava previse.
Kada je luk skoro gotov ubaciti u njega ostale zacine, biber, persun lisce, moze i jedan lovor ako volite tu aromu. Promesati i poredjati pripremljeno meso. Sve vreme drzati poklopljeno i na laganoj vatri dinstati. Trebalo bi da ste od luka vec dobili dosta tecnosti, a i meso ce pustiti svoj saft. Proveravati da li je temperatura dobra da ne zagori i povremeno okretati meso. Ako ste sigurni u svoj sporet i serpu nema potrebe da cesto proveravate. Slobodno ostavite da se krcka. Kada je meso gotovo dodajte beli luk istreven na rende ili ga iseckajte najsitnije i ubacite i promesajte ali pazite da vam meso ostane citavo.
Ako ste radili sve tako po tom redu, dobili ste dovoljno safta, lukac se istopio skroz a kompletan ukus je prelep.
Sve ovo isto tako moze i za veceru sa pilecim prsima,
Zasto beli luk na kraju? Ako ga stavite ranije izgubi onaj svoj caroban miris u hrani.

Нема коментара:

Постави коментар