17. 11. 2014.

VENAC OD ZELJA



Bas odavno nisam koristila ove modle za kuglov. Ustvari moje sto sam imala poklonila sam, pa nikad da se setim da kupim sebi. Evo sada sam kupila jedan fini mali. One sto sam poklonila su bili veliki za moju porodicu, a ovaj je za sada idealna mera.


- 100gr zelja u trakama
- 200gr griza od dozvoljenih zrna (moze speltin griz)
- 300ml bademovo mleko (moze voda)
- 150ml belanca  
- 50ml ulja
- 120gr rikota sira (mladi sitni sir)
- so
- p.z.p.
- razne semenke i malo ulja


Prvo da ne zaboravim da napomenem. Uvek me neko pita za kolicine belanca, koliko je potrebno jaja. Vi mozete da koristite i celo jaje umesto belanca. Ja imam problem sa zumancima, pa ih uvek izbegavam iz straha. Jedno osrednje jaje ima priblizno 50ml, pa se vi tako orijentisite sta bi radije, celo jaje ili samo belance kao i ja. 

Jos da napomenem, zelje obavezno skinuti sa korena lista. Poredjati ih jedno reko drugog, urolati cvrsto i iseci u trakama sirine 1cm.


Kao sto se vidi na drugoj fotografiji, iseceno zelje staviti u jednu posudu a sve ostale sastojke dobro umutiti u drugoj posudi. Sada ih sve sjedinite, blago promesajte da se zelje ne bi pokidalo. Mozete peci i u obicnu dublju tepsiju, a mozete peci i kao mafine, a mozete i ovako u modli za kuglov kao ja. Kako god da uradite bice savrseno. 


Posto sam ja u kuglov pekla, prethodno sam cetkicom namazala zidove, pa sam ih posula raznim semenkama i tada pazljivo prebacila smesu i ravnomerno rasporedila. Zagrejala sam rernu na 200C i tek onda sam ubacila modlu. Nisam bas tacno sigurna koliko sam vremenski pekla, ali je sigurno bilo negde oko 30 minuta. Svakako mozete da proverite sa cackalicom da li se lepi ili je peceno. 

Izuzetno je ukusno, a i mnogo lepo izgleda naseceno na tanjiru.




Нема коментара:

Постави коментар