18. 6. 2015.

TEF ZITARICA (teff seed)


Teff, ili TEF, je žitarica zrna u sjeveroistočnoj Africi i jugozapadnoj Arabiji. Iako se koristi u Etiopiji posebno stoljećima, ova žitarica nije bila poznata u drugim dijelovima svijeta sve do kraja dvadesetog stoljeća, kada poljoprivrednici u Centralnoj Americi i Australiji su počeli eksperimentirati sa zrnom. A sve veća potražnja za alternativnim, žitarica je postala lako dostupnija, posebno u urbanim područjima. Tipično, prodavnicama zdrave hrane i velikih trgovina živežnim namirnicama zaliha bilo brašna ili cijeli vrste zrna teff.







Mnoge biljke u lovegrass grupe uzgaja za upotrebu kao stočna hrana. Tipično, životinje pasu polja trave, iako su neki poljoprivrednici mogu također smanjiti i bale trave. Teff jedu i ljudi i životinje hiljadama godina, botaničari sumnjaju da je možda pripitomljena još 4.000 godina p.n.e. To je osnovna hrana u etiopijskoj kuhinji.



Zrno ima vrlo blag, orašasti okus, a takođe poseduje ozbiljan udarac u ishrani. Teff ima odličan balans aminokiselina, a to je također visoka proteinima, kalcija, željeza. Zajedno s drugim alternativnim žitarica kao što su quinoa i proso, ova zrna  postaju dobro poznati u zdrave hrane zajednice zbog svoje velike nutritivne vrijednosti.



Postoji nekoliko načina za korištenje teff. U Etiopiji, to je primarni sastojak u ishrani, vrsta fermentiranog hleba služio se kod većine jela, slično kao naan u Indiji. Može da se doda u brašno da bi bio odličan za bez glutena brašna kaoalternativu, i može se koristiti za pitu kore, kolače, kruh, i asortiman drugih pekarskih proizvoda. Teff može se jede u cjelini i na pari, kuhana, pečena ili kao prilog ili glavno jelo.




Нема коментара:

Постави коментар