5. 8. 2015.

BOLONJEZE SA SKOLJKAMA


Bolonjeze je omiljen preliv za spagete i ostalu testeninu. Lako i brzo se sprema, a rezultat je fenomenalan. Ja sam danas imala dosta bas zrelog pradajza, a i skoljke su bile bas za jos jedno spremanje obroka za nas troje.

- 500gr mleveno pilece meso
- 300gr testenine (pre kuvanja)
- 700ml naseckanog zrelog paradajza
- 2 vece glavice crna luka
- 3 cena bela luka
- 1 kasicicu oregana suvog
- so, biber
- prstohvat sode bikarbone
- 50ml ulja

Paradajz popariti u vreloj vodi, da lakse oljustite ljsku sa njega. Kada ste ga oljustili isecite paradajz na kockice, dovoljno je 1x1x1cm. 

Crni luk ocistiti, iseckati na sitne kockice i staviti u zagrejano ulje da se dinsta posoljen, na slabijoj temperaturi. Dinstajte ga poklopljenog da ima sto vise sopstvenih sokova. Kada se dinstalo 5 minuta dodajte sodu bikarbonu i promesajte. U ovom jelu ce se soda odlicno pokazati, jer ce skroz izdinstati luk vec za minut, a daje slast i sacuva se sva  tecnost od luka. Posle par minuta dodajte mleveno meso i za pocetak pojacajte temperaturu. Mesajte sve vreme da bi se meso fino razdvojilo. Kada se meso skroz razdvojilo i promenilo boju, dodajte iseckan paradajz, biber i oregano.

Neka vri na slaboj temperaturi dok paradajz ne bude skroz skuvan. Za to vreme skuvajte testeninu po uputstvu na pakovanju, da bude adente. Kada je testenina skuvana, procedite je i ne ispirajte je.

Kada je preliv gotov ubacite beli luk na sitno rende nariban i promesajte, a ako treba posolite jos. Sada sjedinite testeninu i preliv i to je to, gozba moze da pocne. Ko voli moze odozgo da pospe sa parmezanom.


Нема коментара:

Постави коментар