21. 5. 2016.

KOLAČ ZA LAKŠU PROBAVU


Svakim danom možemo pročitati sve više predloga i recepata kako pomoći sebi ako imate problema sa opstipacijom. Kod mene na blogu ih možete pronaći mnogo jer stalno istražujemo na tu temu. Svaki put kada se novi recept pokaže da je baš on taj najbolji, mi i dalje tragamo za idealnim.

Možda će se mnogi ljutiti zbog sastava današnjeg recepta i opet mi slati pitanja u porukama da li je to hrana za bogate. Ne nije hrana za bogate, sve namirnice su danas svima dostupne, a i ovo je ogromna količina, pa možete iseći na kocke i čuvati u zamrzivaču i uzimati po potrebi. Potrebnu dnevnu količinu kolačića sami morate odrediti jer nemamo svi istih problema.


Najvažnije je da su sve namirnice iz grupe zdravih i zdravijih.

- 180gr datula (urmi)
- 70gr soja mleka u prahu
- 170gr suvih šljiva
- 50gr mleveni lan
- 130gr ovsenih mekinja
- 150gr rogačolade  
- 430gr bundeve (ludaje)
- 120gr heljdino tamno brašno
- 50gr konoplje u prahu
- 150gr chia semenke
- 200ml ulje od koštica grožđa
- 150ml agava sirupa
- 1,5 litar vode
- 2 pecivo praška
- 400ml krem od smoothie  


U blenderu ubaciti suve šljive i datule pa dodavanjem vode blendati dok se ne dobije gusta krema. Dobijenu kremu usuti u posudu u kojoj će se dodati rendane bundeve, agava sirup i ulje. Kada se sve fino sjedini izručiti u posudu u kojoj su pomešani suvi sastojci,a to su soja u prahu, mleveni lan, ovsene mekinje, heljdino brašno, konoplja u prahu i chia semenke. Sve dobro promešati. Sada dodavati 1,5 litar vode po potrebi da se dobije dosta gušća smesa od smese za palačinke. Kada se sve fino sjedinilo ostaviti da odstoji približno sat vremena uz povremeno mešanje jer će lan i chia semenke dosta pokupiti tečnosti. Posle sat vremena smesa bi trebala da bude gustine koja teško spada sa kašike. Dodati pecivo prašak i izlomljenu na sitnije komadiće rogačoladu  i sve još jednom promešati i izručiti u tepsiju koju ste prethodno namazali sa uljem i posuli sa mekinjama. 


Peći u zagrejanoj rerni na 200C/30 minuta. Zatim smanjiti na 180C i peći do kraja dok se prilikom provere ne bude lepila čačkalica kada bocnete po sredini tepsije. Kod mene se peklo na 180C/40 minuta. Ali sve je to individualno i vi sami morate proceniti vreme pečenja.

Kada je kolač pečen izvaditi iz rerne i ostaviti tako u tepsiji da se skroz ohladi. Kada se bude skroz ohladilo namazati kremom od smoothie a može i bez kreme.


Нема коментара:

Постави коментар